Bemutatkozás

Bemutatkozás

bemutatkozas-head-pic

Az egyesület Magyarországon egyedülálló módon törekszik az Egyesült Államokból származó sportág, a bika  rodeo meghonosítására.

A rodeo egy olyan sport, mely a marhatartással kapcsolatos munkákból alakult ki Spanyolországban, később ennél fogva Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában is igen népszerűvé vált. (az USA több államában nemzeti sportként tartják számon – Wyoming előtagja a “cowboy country”, itt hivatalos nemzeti sport, míg a kanadai Albertában napjainkban válik azzá, de kontinens szerte csupán igen kevés helyen nem rendeznek rodeo versenyeket).

A Magyar Rodeo Egyesület az egyetlen szervezet Magyarországon, amely az amerikai bikarodeo szabályait és struktúráját alapul véve rodeo-versenyeket szervez élő bikákkal.

A bikarodeo versenyek lényege:

a versenyzőnek egy kalodából kiindulva 8 másodpercen keresztül kell fennmaradnia egy bakolásra tenyésztett és nevelt – közel ezer kilogrammos – bika hátán.

A bika – versenyző párosítás sorsolással történik. A versenyző/rider egy kalapból maga húzza ki táncpartnerének nevét.

A kötelező szintidő letelte után az állat és a versenyző egyaránt vitalitása, agilitása függvényében pontokat kap. A leghevesebben tomboló állat és a rajta 8 másodpercig fennmaradó rider összesített ponteredmény alapján nyeri meg az adott fordulót – és foglalja el helyét a bajnokság előkelőbb helyein.
Az európai szintű versenyben szereplő bikák és cowboyok pontokért vívott küzdelmének záróakkordja felejthetetlen élményt ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a lovak szerelmeseinek pedig a versenyfutamok köré felépített vadnyugati kaszkadőr-bemutatók, valamint a hazai westernlovaglás elemeit felvonultató műsorszámok biztosítják a tartalmas szórakozást.

Fontos dolog: A rodeokon szereplő bikák általában hosszabb életet élnek azon társaiknál, amelyek nem kerülnek kapcsolatba a sportággal. Ez javarészt a versenyben nyújtott teljesítményüknek köszönhető.

 

Egyesületünk tagjaival örzi a hagyományokat, és látványos élőállat bikarodeo versenyekkel hazánkban népszerűsíti e nemes, ámde igen veszélyes sportot.

tyuxirodeo-alairas

Magyar Rodeo Egyesület

Email cím: tyuxi.info@gmail.com

Székhely: 2721 Pilis, Kölcsey út 58.

Elnök: Nádor József

E-Mail: tyuxi@freemail.hu

Mobil: 06-20-9-466-580